BILL SCORZARI – NOW I’M FREE

Bill Scorzari is een New Yorkse singer-songwriter wiens schorre stem als zijn belangrijkste typerende kenmerk kan worden beschouwd. Zijn verhalende folkliedjes zijn daarvoor het meest geschikte forum, naast zijn uit het leven gegrepen en waarheidsgetrouwe songteksten die iedereen wel op één of andere wijze zullen aanspreken. Sommigen vergelijken zijn werk met dat van Kris Kristofferson, anderen zien eerder overeenkomsten met de muziek en de zangpartijen van Tom Waits. Op zijn nieuwste, derde plaat “Now I’m Free” die volgt op debuutalbum “Just The Same” uit 2014 en “”Through These Waves” uit 2017, brengt Bill Scorzari vijftien nieuwe eigen composities. De songs werden in een opnamestudio in Inglewood, Tennessee opgenomen met een aantal zeer bekende Amerikaanse muzikanten uit de folk- en Americana-scène.

De meest gekende namen zijn deze van multi-instrumentalist Will Kimbrough op elektrische en slidegitaar, mandoline en piano, Juan Solorzano op akoestische, elektrische en lap steelgitaar en Megan McCormick op lap steel bij vijf tracks. De producer van het album is de onvolprezen Neilson Hubbard die momenteel op zowat elk album in dit muziekgenre zijn stempel kan drukken en die op deze plaat op drums en piano meespeelt bij het nummer “Don’t You Ever Go Away From Me”.

De countryinvloeden in de songs op “Now I’m Free” zijn dan ook veelvuldig aanwezig in ballads als “Into The Light Of The Day” of “Over Again”. De op de video in een liveuitvoering te beluisteren albumtiteltrack wordt op de plaat in een sobere, akoestische uitvoering gepresenteerd. De meeste songs stralen een vorm van droefheid en verdriet uit. Vooral “When Will My Time Come Along”, “San Miguel County”, “It’s Just What I Know” en “You’re Gonna Miss Me When I’m Gone” kunnen hiervoor als typerend worden vermeld.

Gelukkig zijn er tussendoor ook enkele meer uptempo songs als “Treat Me Kind” en “Steel Wheels” en regelrechte liefdesliedjes als “It All Matters”, “One More Time” en “Don’t You Ever Go Away From Me” te horen. De meest indrukwekkende song van deze plaat is echter het bijna elf minuten durende verhaal dat verteld wordt in de song “Yes I Will”, ons absoluut favoriete nummer uit “Now I’m Free” van Bill Scorzari. Ook slotsong “New Mexico (I To Mine)”, een ‘spoken word’-nummer van meer dan 7 minuten, kan ons sterk bekoren. Na een paar beluisteringen zal iedereen wel overtuigd geraken van de uitzonderlijke kwaliteit van dit album en derhalve graag opnieuw op de ‘replay’-knop van de stereo duwen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video